Casc antic
Vilafranca del Penedès

Casc Antic

XIV-XIX
    Varis propietaris
    Jordi Montlló Bolart

El casc antic de Vilafranca del Penedès, és el nucli originari de la població format en època medieval. Es pot delimitar seguint el perímetre de la muralla, que recorria els actuals carrers de la Beneficència, Banys, Ponent, Clascar, General Prim, Rambla de Sant Francesc, Rambla de Nostra Senyora, Muralla de Sant Magí, Plaça d'Anselm Clavé, carrer de la Lluna, Plaça de Puigmoltó, carrer de Sant Cristòfol i carrer de Sant Sebastià.
    Dins aquest perímetre ja s'han individualitzat els principals edificis com la Basílica de Santa Maria (145), el Palau Reial (135), el Palau Baltà (134), l'Ajuntament (17), Can Gomà (87) o l'església de Sant Joan (19) entre d'altres. També cal destacar alguns espais públics, com ara carrers i places públiques que pertanyen a aquest espai urbà. Hem destacat la plaça de l'Oli (86), la plaça Jaume I (60), la plaça de la Constitució (103) o la plaça de Sant Joan (104) i els carrer de la Cort (34), del Comerç (133).
    Tot i aquestes individualitzacions, el caràcter històric i urbanístic del casc antic és prou important com per fer-ne menció a part, realçant-lo com a conjunt propi.

MAS i PERERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
    PLANAS, Mossèn Josep (Pvre.) (1948). Antics convents, esglésies i capelles de Vilafranca. Artes gráficas. Vilafranca del Penedès.