Plaça de Sant Joan Vilafranca del Penedès

Alt Penedès
Plaça de Sant Joan

Coordenades:

41.34612
1.69849
391114
4577998
08305-104
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
Medieval
Modern
XIX
1866
Bo
Inexistent
Si:IPA 5033
Fàcil
Social
Pública
Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
Jordi Montlló Bolart

Plaça rectangular que comunica el carrer Sant Joan, al sud-est, amb la plaça de la Vila, al nord. S'organitza en forma de rambla, amb una zona pavimentada al bell mig, delimitada per plataners i un vial a cada banda. Al mig hi ha una font.
A la banda nord hi ha la façana meridional de l'església de Sant Joan i a la banda sud i est està delimitada per construccions i un porxo columnat en forma de "L" que va des del carrer Sant Joan fins el carrer dels Consellers. Les cases consten de planta baixa, actualment dedicada a comerços i serveis, entresolat i dues plantes. La façana està composada per un porxo amb arcades de mig punt sobre pilars de secció quadrada que correspon a planta baixa i entresolat i de dues plantes pis ordenades amb balcons i finestres que s'alternen.
S'hi fa un mercat diari de fruita i verdura.

També coneguda com Plaça de la Verdura o de les Cols.

Aquest espai es forma l'any 1845 per les lleis desamortitzadores que permeten l'enderroc de l'edifici de la Comanda de l'Orde dels Hospitalers de Sant Joan. L'església de Sant Joan es va salvar per la defensa que en va fer Pau Milà i Fontanals. Primer es construeix l'ala major i l'any 1866, l'ala menor.

ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
ROSSELLÓ, Joan et alii (1992). Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.
ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.