Església de la Mare de Déu dels Dolors Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Plaça de Jaume I, 9

  Coordenades:

  41.34685
  1.69643
  390943
  4578082
  08305-61
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Barroc
  XVIII
  desconegut
  Bo
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Si:IPA 4990
  Fàcil
  Religiós
  Privada
  Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
  Jordi Montlló Bolart

  Església de planta rectangular, d'una nau amb la coberta a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal que dóna a la plaça Jaume I. Campanar de cadireta d'una arcada, alineada amb la porta.
  Interior amb quatre trams separats per torals i pilastres i coberts amb volta de canó amb llunetes. Capcer amb altar frontal i accessos laterals al cambril superior, situat en part sobre la sagristia. Nau amb cornisa de coronament i obertures de mig punt en tres trams. Frontal amb retaule de guix bastit amb temes clàssics i composat a partir de la imatge central de la Mare de Déu dels Dolors. Cambril amb artesonat policromat amb una petita llanterna octogonal que coincideix amb la imatge.
  Façana principal composada amb un únic eix vertical amb una portalada adintellada de pedra flanquejada per pilastres i coronada amb un frontó partit. Al damunt seu hi ha un ull de bou. Les cantoneres de la façana són de pedra treballada.

  Passatge particular al costat dret, amb un portal adintellat de pedra i amb l'escut primitiu de la vila. Tancat amb una porta reixada.

  Tot i desconèixer l'any de la seva construcció, documentació de l'any 1733 ja s'esmenta l'existència d'aquesta església. Entre els anys 1753 i 1759, s'utilitza com església parroquial per l'esfondrament de la volta de la nau de Santa Maria.
  L'any 1853, s'amplia el cambril segons un projecte de l'arquitecte Elies Rogent i Amat.
  L'any 1873 s'hi fan obres d'ornamentació.
  L'any 1883 es restauren la nau i l'alta major i es construeixen una sèrie de finestrals. Sis anys més tard es fa un paviment nou. L'any 1934 s'incendia, però a partir de l'any 1939 es fan obres de restauració.

  BENACH i TORRENTS, Manuel (1935) "La plaça de Jaume I de Vilafranca", dins Quaderns il·lustrats del Penedès, núm. 1. Impremta Esteve, gener de 1935.
  PLANAS, Mossèn Josep (Pvre.) (1948). Antics convents, esglésies i capelles de Vilafranca. Artes gráficas. Vilafranca del Penedès.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
  ROSSELLÓ, Joan et alii (1992). Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.