Plaça Jaume I
Vilafranca del Penedès

Plaça de Jaume I

XIV-XIX
    Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
    Jordi Montlló Bolart

Plaça principal de la Vilafranca medieval que enllaça la plaça de l'Oli, a l'oest, amb la basílica de Santa Maria, a l'est. Aquest és el sector més monumental de la vila amb edificis, a part de la mateixa basílica, com el Palau Reial, el Palau Baltà, la capella de Sant Pelegrí o la capella dels Dolors.
    Està pavimentada amb lloses rectangulars de pedra. El sector oest, s'estructura com una rambla, amb una zona peatonal al mig, delimitada per til·lers alineats amb uns fanals de ferro de forja i bancs de pedra. A l'inici hi trobem el monument als castellers i a tocar amb la plaça de l'Oli hi trobem Cal Gomà, actual biblioteca pública.
    Les cases a banda i banda de la rambla són de formació antiga però força reformades. Les remodelacions més antigues són del segle XIX: casa del número 13-15 i casa del número 25. D'entre totes, destaca Cal Claramunt, construïda l'any 1905 per l'arquitecte Santiago Güell i Grau, d'estil modernista. Unes portes en direcció est, trobem dependències municipals, fruit d'una reforma moderna i que no s'integra amb el paisatge urbanístic del conjunt.

Fins a l'any 1455 s'hi feia el mercat de fruites i d'aviram. En aquesta data, el rei Joan II el va prohibir. Fins l'any 1893 es deia plaça de l'oli.

BENACH i TORRENTS, Manuel (1935) "La plaça de Jaume I de Vilafranca", dins Quaderns il·lustrats del Penedès, núm. 1. Impremta Esteve, gener de 1935.
    BENACH i TORRENTS, Manuel (1983). El barri gòtic i els museus de Vilafranca. Museu de Vilafranca. Vilafranca del Penedès (2ª edició).
    CASANOVA, J. (1976). La plaça de Jaume I. El Correo Catalán el 5 de setembre de 1976.
    ESTEVE, J. i BOADA, P. (1934). La plaça de Jaume I de Vilafranca. Ed. Impremta Esteve, Vilafranca del Penedès.