Cinquè Misteri de Glòria Collbató

Baix Llobregat
Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
616

Coordenades:

41.58838
1.84371
403623
4604722
08069-158
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Modernisme
XX
1906
Joan Flotats i Joaquim Codina
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada
Monestir de Montserrat, (08199)
Assumpta Muset Pons

El V Misteri de Glòria és una obra inspirada en el llibre de l'Apocalípsis. És un relleu, en aquest cas de pedra, que representa la coronació de la Verge per la Santíssima Trinitat. Descansa sobre un pedestal amb una columna central i dos arcs cecs amb sengles medallons de bronze. Té una columna cilíndrica a cada cantó i motius florals, pinacles i una petita cúpula al damunt. Al davant hi ha una reixa de fosa.

Fou una ofrena dels Terciaris Carmelites. Va ser beneïda el 10 de juny de 1906. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 27.