Tercer misteri de Goig
Collbató

  Baix Llobregat
  Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
  Emplaçament
  Al camí de la Santa Cova, al costat de l'estació del funicular
  592

  Coordenades:

  41.59233
  1.83977
  403301
  4605165
  Número de fitxa
  08069-146
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Historicista
  Segle
  XX
  Any
  1901
  Josep Puig i Cadafalch i Joan Llimona i Bruguera
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí; IPA: BLL-06.033
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Monestir de Montserrat, (08199)
  Autor de la fitxa
  Assumpta Muset Pons

  El III Misteri de Goig reprodueix la Nativitat de Jesús a Betlem i és representat en una majòlica policromada adherida a la roca, emmarcada amb un enquadrament de pedra esculpida amb sanefes, flors i un pinacle neogòtic coronat amb una creu, i tancada amb una porta batent de ferro forjat, adornada amb motius modernistes: punxes, caps de drac, creus lobulades.

  Va ser una ofrena d'Alexandre Pons i quatre famílies més. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

  MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
  SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 10.