Quart Misteri de Goig Collbató

Baix Llobregat
Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
587

Coordenades:

41.5919
1.8402
403336
4605116
08069-147
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Modernisme
XX
1904
Joan Martorell Montsells i Josep M. Bernades i Mestres
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada
Monestir de Montserrat, (08199)
Assumpta Muset Pons

El IV Misteri de Goig és una obra inspirada en l'evangeli de Lluc, que reprodueix la presentació de Jesús en el Temple. L'escena és representada en un retaule rectangular de gran format i esculpit en relleu, que descansa damunt d'una base de pedra. Al centre, hi ha la Sagrada Família; a la part inferior, l'escut del gremi de fusters amb el martell, el xerrac i altres eines pròpies d'aquest ofici; i, a la part superior, una doble franja amb motius florals i geomètrics, i amb pinacles i petites cúpules. És situat en un racó del camí i està envoltat per una reixa de ferro forjat i obra.

Fou una ofrena del Gremi de Fusters de Barcelona i del monestir de Montserrat. La benedicció va anar a càrrec del Pare Abat Deàs i va tenir lloc el 25 de maig de 1901. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 11.