Tercer Misteri de Glòria
Collbató

    Baix Llobregat
    Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
    Emplaçament
    Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
    596

    Coordenades:

    41.58917
    1.84279
    403548
    4604810
    Número de fitxa
    08069-156
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Any
    1904
    Joan Martorell, Josep Bernades i Mario Maragliano
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Autoria de la fitxa
    Assumpta Muset Pons

    El III Misteri de Glòria és una obra basada el el llibre dels Fets dels Apòstols, del Nou Testament i representa la vinguda de l'Esperit Sant el dia de Pentecostes. És una composició formada per un mosaic de tessel·les, en el qual hi ha els apòstols disposats en semicercle, la Mare de Déu, que és al mig, i l'Esperit Sant, que és damunt seu. El fons és daurat i les vestimentes de les figures, de colors vistosos. La composició està envoltada per un marc de pedra acabat amb un arc de mig punt, flanquejat per dos pilars circulars i coronat amb pinacles. Tot plegat descansa damunt d'un pedestal de pedra, al qual s'accedeix per una graonada. Als costat hi ha sengles bancs de pedra i al davant una reixa de ferro forjat amb sis peveters.

    Ofrena del Clergat de Catalunya. Va ser beneïda durant la festivitat de la Pentacosta, el dia 1 de juny de 1904. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

    MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p.23.