Tercer Misteri de Dolor
Collbató

  Baix Llobregat
  Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
  Emplaçament
  Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
  566

  Coordenades:

  41.59095
  1.84131
  403427
  4605010
  Número de fitxa
  08069-151
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XX
  Any
  1901
  Anselm Nogués García, Juli M. Fossas Martínez, M. Masnou i Esteva de Manresa
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Monestir de Montserrat, (08199)
  Autor de la fitxa
  Assumpta Muset Pons

  El III Misteri de Dolor és una composició escultòrica inspirada en l'Evangeli de Marc, de marbre blanc de Carrara i bust rodó, que representa el moment en què Jesús, assegut al centre, és coronat amb una diadema d'espines per un soldat i un romà que el flanquegen pel darrere. El monument és envoltat per una sòlida reixa de ferro forjat, amb dues antorxeres, els escuts de Catalunya i Montserrat i una corona reial. La reixa fou col·locada més tard per protegir el monument.

  Ofrena dels Terciaris Franciscans dels Frares Menors Caputxins d'Espanya. La benedicció es va celebrar el 22 de setembre de 1907. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

  MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
  SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 14.