Segon Misteri de Dolor Collbató

Baix Llobregat
Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
575

Coordenades:

41.59081
1.84108
403408
4604994
08069-150
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Modernisme
XIX
1898
Agapit Vallmitjana Barbany
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada
Monestir de Montserrat, (08199)
Assumpta Muset Pons

El II Misteri de Dolor representa la flagel·lació de Crist i està inspirada en l'obra de Marc. És una composició molt realista, formada per una escultura de marbre blanc de Carrara i de bust rodó, que representa Jesús despullat i lligat a una columna. La talla és situada en un altar de pedra, allargassat, en forma de capella i envoltat per una reixa.

Obra premodernista, molt propera ja a aquesta estil.

Ofrena d'Emília i Elvira Llagostera, beneïda el 9 de setembre de 1898. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
p. 28-35.
SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 14.