Quart Misteri de Dolor Collbató

Baix Llobregat
Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
562

Coordenades:

41.58996
1.84164
403453
4604899
08069-152
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Modernisme
XX
1899
Joan Martorell Montells, Venanci Ballmitjana Barbany i Josep Pinart
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada
Monestir de Montserrat, (08199)
Assumpta Muset Pons

El IV Misteri de Dolor està inspirat en l'evangeli de Marc i format per una escultura de marbre blanc i bust rodó, que representa Jesús mig agenollat arrossegant la Creu camí del Calvari. És una composició senzilla, però plena de dramatisme, que descansa sobre un pedestal esculpit, situada en una replà de la muntanya i envoltat per una petita barana que representa una branca d'esbarzer.

Fou una ofrena de les associacions catòliques del bisbat de Barcelona. Va ser beneïda el dia 23 d'abril de 1899. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 16.