Cinquè Misteri de Dolor
Collbató

  Baix Llobregat
  Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
  Emplaçament
  Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
  563

  Coordenades:

  41.59067
  1.84236
  403514
  4604977
  Número de fitxa
  08069-153
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XX
  Any
  1896
  Josep Llimona i Josep Puig i Cadafalch
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí; IPA: BLL-06.034
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Monestir de Montserrat, (08199)
  Autor de la fitxa
  Assumpta Muset Pons

  El V Misteri de Dolor és una obra inspirada en l'evangeli de Marc i és representat per una solemne i monumental creu de bronze, adornada amb elements d'estètica modernista i amb la imatge de Jesús crucificat de bust rodó, que reposa damunt d'un petit pedestal de pedra de Montserrat amb reixa de ferro forjat, en un esperó del camí de la Santa Cova. Hi ha unes aplicacions decoratives amb els símbols dels evangelistes que complementen la creu monumental. Són els caps del lleó, el brau, l'àliga i d'un jove.

  Fou una ofrena de l'Apostolat de l'Oració de Catalunya i els autor eren membres del Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona. La benedicció es va celebrar l'11 d'octubre de 1896. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

  MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
  SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 17.