Primer Misteri de Glòria
Collbató
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El I Misteri de Glòria és una obra inspirada en l'evangeli de Mateu i representa la Resurrecció de Jesús. És la composició escultòrica més monumental de totes. És situada en una balma oberta a la roca i dividida en dos estrats: l'inferior que representa la terra, on hi ha el sepulcre obert, un àngel i les Tres Maries, treballades en marbre blanc i bust rodó; i el superior, amb una escultura en bronze i corona de llautó de Crist ressuscitat, de més de 3 m d'alçària i 500 kg de pes.
Al davant hi ha una reixa modernista i als laterals una majòlica amb l'escut de Catalunya i dues làpides.
Història
Fou una ofrena de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. Antoni Gaudí va ser designat director de l'obra, però va abandonar el projecte per desavinences amb l'abat Deàs, que va fer posar el Crist en un indret diferent al que volia Gaudí. L'arquitecte Jeroni Martorell el va substituir. Fou beneït el dia 29 d'octubre del 1916 pel bisbe Reig i Casanova i per l'arquebisbe Vidal i Barraquer. Arran de la darrera restauració l'escultura de Crist ha estat netejada i col·locada al lloc originari que havia proposat Gaudí, la qual cosa ajuda a ressaltar aquest conjunt monumental. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.
Bibliografia
MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 18.