Quart Misteri de Glòria Collbató

Baix Llobregat
Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
Al camí de la Santa Cova, entre el funicular i la Cova
609

Coordenades:

41.58875
1.84341
403599
4604763
08069-157
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Modernisme
XX
1900
Venanci Vallmitjana, Joaquim Codina i família Ferrer Masriera
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada
Monestir de Montserrat, (08199)
Assumpta Muset Pons

El IV Misteri de Glòria és una obra inspirada en l'evangeli de Lluc. Està encaixat a la roca, on es va obrir una petita capelleta envoltada per un arc neoromànic amb columnes als laterals. A l'interior hi ha un relleu esculpit en una peça de marbre blanc que representa l'Assumpció de la Mare de Déu en cos i anima cap al cel, on l'espera Crist, que és representat, també en relleu i en marbre blanc, damunt de l'arc que envolta la composició. Al davant hi ha una reixa amb lliris i cards de forja.

Fou una ofrena de les Filles de Maria de Catalunya. La benedicció va tenir lloc el 8 de juliol de 1900. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 25.