Torrent de Folgueroles
Folgueroles

  Osona
  Terme municipal de Folgueroles
  Emplaçament
  Creuant el terme municipal en sentit est-oest
  508 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94621
  2.30852
  442685
  4644035
  Número de fitxa
  08083 - 231
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  Algunes zones estan cobertes de vegetació i amb un accés difícil
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Conca fluvial que travessa el terme municipal de Folgueroles en sentit llevant-ponent, des de la seva capçalera sota el coll de Portell (a 770 metres dins del terme municipal de Sant Julià de Vilatorta) i fins a la seva desembocadura al riu Gurri (a 440 metres dins del terme municipal de Gurb). El seu recorregut té una longitud aproximada d’uns 10 quilòmetres, amb un pendent variable d’entre el 14% i l’1% i un cabal irregular influït pel règim estacional de pluges, amb poca capacitat erosiva. Rep les aigües de diversos torrents i torrenteres, entre d’altres el torrent de les Costes, la Torrentera o torrent del Cementiri o de l’Albareda (a partir d’aquí rep el nom de torrent de Folgueroles), torrent del Lledoner, torrentera del Godaiol i torrentera del Gelabert. Aquest recorregut és ple d’elements relacionats amb la gestió del torrent i l’ús de les aigües: molins, conreus, hortes, plantacions, sèquies, basses, mines, safareigs, aljubs, pous, fonts i rastells, així com diversos senders i itineraris senyalitzats. Abans d’arribar a les àmplies esplanades de la Plana de Vic, el torrent travessa el nucli urbà de Folgueroles, travessant les propietats del mas la Sala des de la font Trobada fins a la font del Rector, i el barri de la Ricardera.

  Altres noms relacionats amb l’element: torrent Raigat, Rigat, Ricart, Tanyadell. La banda de llevant del torrent (des de la capçalera i fins al nucli urbà) està inclosa dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  Des del segle XIII, la gestió de l’aigua del torrent de Folgueroles ha estat sobretot en mans dels propietaris del mas la Sala, donat que el torrent travessa la seva propietat. Aquestes aigües eren utilitzades per al funcionament d’un molí fariner (derruït a mitjans del segle XVIII), regaven 22 quarteres d’hortes (disposades entre el paratge de la font Trobada i la font del Rector entre el segle XVIII i el XX), nodrien el pou de glaç que estava situat a l’actual font del Glaç i van subministrar per primera vegada aigua a les cases del poble mitjançant l’empresa Aguas Potables de Folgarolas, fundada l’any 1925.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 24-26.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 85-87, 90.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “Els Horts de La Sala”. La Falguera nº 35, p. 23-29.