Font del Molí
Folgueroles

  Osona
  Hortes de la Sala
  Emplaçament
  A la banda sud-est del nucli urbà, al bell mig de hortes de la Sala, prop del torrent de Folgueroles i del sender SL-C 122
  551 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.9369
  2.32194
  443789
  4642993
  Número de fitxa
  08083 - 216
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Arranjaments moderns i abundant vegetació
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00500024
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font aïllada situada en un dels marges que formen els camps i els horts de la Sala, arrecerada sota d’un gros pi i envoltada de vegetació. S’hi accedeix per un estret corriol que neix al sender SL-C 122 i travessa els horts. Està formada per un mur horitzontal encastat en un talús del terreny, bastit amb pedra sense treballar de diverses mides disposada en filades. Presenta dos brocs metàl·lics per on brolla l’aigua, disposats a dos nivells i encastats en una llosa de pedra plana integrada al mur. S’observen diversos arranjaments efectuats amb morter, un d’ells gravat amb l’any 1994. L’aigua cau a l’interior d’una pica rectangular excavada al sòl rocós de la zona. Al seu costat, i adossat al mur, hi ha un petit banc bastit amb lloses de pedra. En l’actualitat, la font està connectada a la xarxa pública.

  Altres noms relacionats amb l’element: font del Pi. L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  La font del Molí forma part de les hortes de la Sala, que en l’actualitat ocupen el marge dret del torrent de Folgueroles, des de la capçalera del Pantà fins a l’alçada de la masia de la Sala. Aquesta font ja era coneguda a l’edat mitjana i rep el nom del Molí pel fet d’estar molt a prop d’un antic molí fariner que era propietat del mas la Sala i que actualment ha desaparegut (de fet, al segle XVIII ja estava en runes). Pel que fa a les hortes, i més concretament a la denominada Horta del Molí, cal dir que estava situada a tocar del torrent, on hi havia les restes del molí i que fou parcel·lada per arrendar durant el primer terç del segle XVIII.

  L’aigua de la font era molt apreciada per a l’aparell digestiu i era freqüentada tant per la gent del poble com per la resta de la comarca.

  ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 23.

  GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 372-373.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 93, 94, 96, 101-103.