Font de l'Amat
Folgueroles

  Osona
  Torrent de Folgueroles
  Emplaçament
  A la banda de ponent del terme municipal, pel camí que voreja el torrent de Folgueroles, entre el pont de l’Ariet i el gorg del Gelabert
  501 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94722
  2.30715
  442572
  4644148
  Número de fitxa
  08083 - 217
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Normalment coberta de vegetació
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00400003
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font aïllada situada a la riba de ponent del torrent de Folgueroles, a la part inferior dels camps de Didorta, normalment amagada per l’abundant vegetació que cobreix la zona. Presenta una planta en forma d’L, delimitada per la pròpia roca del terreny i rematada amb lloses planes de pedra. Està formada per una pica rectangular excavada a la roca i una aixeta de ferro forjat i coure encastada en una de les lloses de l’estructura. L’aigua sobrant circula fins al torrent mitjançant un canal excavat al sòl. En l’actualitat, la font raja poc i s’asseca sovint.

  Aquesta font era molt concorreguda per les famílies de Folgueroles. Es tracta d’un lloc fresc i ombrívol ideal per passar una tarda en família donada la proximitat amb el gorg del Gelabert, que permetia el bany. Hi havia la creença que l’aigua d’aquesta font era molt bona pel mal de ronyons. Tenia una bonica aixeta de ferro forjat que va desaparèixer. El nom de la font prové de l’antiga masia de l’Amat, que estava situada prop seu i fou enderrocada.

  ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 22.

  GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 374-375.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 102-103.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xevi (1997). “De la creu de Didorta a la font de l’Amat”. Festa Major de Folgueroles 1997. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.