Presa de la Font Trobada
Folgueroles

  Osona
  Torrent de Folgueroles – Àrea d’esplai de la Font Trobada
  Emplaçament
  A la banda sud-est del nucli urbà, sota el quilòmetre 5,8 de la carretera N-141d
  551 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93666
  2.32328
  443900
  4642965
  Número de fitxa
  08083 - 224
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Molta vegetació i deixalles
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Resclosa aïllada situada damunt del torrent de Folgueroles, a l’extrem sud-oest del paratge de la font Trobada, prop del pont de la carretera de Vilanova de Sau i formant part del sender SL-C 122. Es tracta d’una estructura de planta semicircular, assentada damunt de la llera rocosa del torrent, just en el punt d’unió entre el Pantà i el desnivell del torrent. Presenta uns cinc metres d’alçada aproximada i està bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades regulars. Al bell mig de l’estructura hi ha una petita passera de fusta disposada damunt d’un registre rectangular que deixa passar l’aigua. A la banda de tramuntana presenta una encadireta rectangular de pedra, que enllaça amb un canal bastit amb pedra. Aquest canal marxa en direcció oest cap a la zona d’horta situada a l’altra banda de la carretera. Damunt de l’encadireta hi ha un altre registre de planta rectangular, tancat amb dues portelles de ferro.

  Altres noms relacionats amb l’element: resclosa del Pantà, el Pantà. L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  La presa o resclosa de la font Trobada o del Pantà s’utilitza per retenir l’aigua del torrent de Folgueroles per a les fonts, els horts, els conreus i les plantacions de les ribes del torrent. En època moderna, el Pantà era utilitzat com la bassa del molí fariner propietat del mas la Sala, que estava situat a poca distància i que a mitjans del segle XVIII ja estava en runes. L’any 1770, les parcel·les d’horta per arrendar situades en els terrenys del mas la Sala foren ampliades. Es van distribuir un centenar de parcel·les regades per canals i séquies, des de la zona del Pantà i fins al paratge de la font Trobada. Des de la presa, l’aigua era canalitzada mitjançant la regadora, que la distribuïa a través d’una sèquia a les diferents parcel·les. A mitjans del segle XIX es van habilitar les parcel·les anomenades del Pantà, que podien arribar a tenir uns 800 metres quadrats aproximadament. Es va establir una xarxa de canalitzacions de pedra de 2,5 quilòmetres de longitud des del Pantà i fins als horts, tot i que a les hortes del Pantà els arrendataris extreien l’aigua directament de l’embassament amb galledes. En l’actualitat, les hortes de la Sala han quedat reduïdes a les de la font del Molí, que ocupen el marge dret del torrent des de la capçalera del Pantà fins a l’alçada de la masia de la Sala (Ponce et al., 2011).

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 86, 87, 93-96.