Font dels Quatre Brocs
Folgueroles

  Osona
  Plaça de la Font del Glaç
  Emplaçament
  A la banda de migdia del nucli urbà, entre el passeig del Torrent i el carrer de l'Esbart de Vic
  540 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93705
  2.3174
  443413
  4643012
  Número de fitxa
  08083 - 55
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1989
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font urbana situada a l’extrem de tramuntana de la plaça, a tocar del torrent de Folgueroles. Està formada per una estructura de banyera rodona disposada a mode de pica i sostinguda amb una peanya octogonal, tot bastit amb pedra. Al centre de la pica hi ha un distribuïdor metàl·lic de forma cilíndrica, d’on surten quatre grans brocs amb forma d’aixeta. Sota de cada broc hi ha una graella metàl·lica utilitzada per recolzar-hi els recipients utilitzats per recollir l’aigua. La font està envoltada per un gran banc corregut de pedra disposat circularment.

  Altres noms relacionats amb l'element: font del Pou Nou.

  La primavera de l’any 1989, durant un període de gran sequera al municipi, es van excavar dos pous a la zona de la font del Glaç i del torrent de Folgueroles, amb la intenció d’aconseguir noves captacions d’aigua per abastir la població. Aquesta font, doncs, és fruit de l’excavació d’un d’aquests pous, de més de 90 metres de profunditat, just en el lloc on es creuaven dues betes d’aigua subterranies. Aquestes betes foren localitzades per en Carlos del Passavant, un radioestesista o saurí que localitzà el punt exacte amb la tècnica del pèndol. La font fou inaugurada el 29 de juliol de l’any 1989.

  BADOSA I TUBAU, Lluís (1998). “En Carlos del Passavant”. La Falguera nº 12, p. 23-24.

  GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 374-375.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 98, 102-103.