Safareig de la Ricardera
Folgueroles

  Osona
  Plaça dels Picapedrers
  Emplaçament
  A la banda de ponent del nucli urbà de Folgueroles, al final del passatge de la Font de la Ricardera
  529 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94013
  2.31277
  443032
  4643357
  Número de fitxa
  08083 - 138
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic/Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Estructura aïllada de planta rectangular, soterrada respecte al nivell de circulació de la plaça. Es troba assentada damunt d’un paviment enllosat delimitat amb uns murs que envolten el safareig, i que estan adaptats com a bancs correguts. El safareig està bastit amb pedra, amb un revestiment arrebossat que cobreix els paraments i un coronament de lloses de pedra rectangulars. Les cares de llevant i ponent tenen les lloses inclinades per a facilitar el rentat, amb dos petits canals que recullen l’aigua i la condueixen cap a la banda de tramuntana. En aquesta part, l’aigua del safareig passa pel damunt del mur i cau en el tram inicial del rec que porta l’aigua sobrant fins a la bassa del Molí, situada a uns cent metres al nord-oest del safareig. El tram inicial d’aquest rec està soterrat i cobert amb grans lloses rectangulars de pedra. Uns metres més enllà, el rec queda al descobert, en alguna part delimitat amb petits murs bastits amb pedra.

  L’aigua del safareig procedeix del gorg del Vernar, situat uns metres més al sud, dins del torrent. Mitjançant una petita encadireta i una canalització soterrada, l’aigua es conduïda cap al safareig i, finalment, cap a la bassa del Molí.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 87.