Nucli d'Hortons
Sant Llorenç d'Hortons

varis propietaris
    Jordi Montlló Bolart

L'actual nucli de Sant Llorenç d'Hortons o Hortons, per diferenciar-lo dels altres nuclis del municipi, és el resultat d'una transformació que va començar en el segle XVIII. L'any 1750 no existia res, només l'església parroquial i les masies. El creixement es vertebra sobre dos eixos viaris: el carrer Major, que travessava la zona de nord a sud, entre Pas de Piles i la carretera de Lleida, i el carrer de Santa Filomena. Es formen tres barris aïllats: el del Roser, el de Sant Antoni i el de Santa Filomena. Aquesta estructura es manté fins l'any 1926 quan es presenta el primer pla d'ordenació urbana elaborat per l'arquitecte municipal Josep Ros Ros (1914-41).
    Els carrers més antics són: Sant Isidre, Roser, Sant Antoni, Santa Filomena, Migdia, Major i el de la Font.

Les parròquies de Sant Llorenç d'Hortons i Sant Joan Samora depenien de la baronia de Gelida i l'any 1818 s'independitzen en municipi.

BOSCH CASADEVALL, Josep (2008). La formació urbana d'Hortons; dins el Programa de Festa Major del 2008, ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons, pàgs. 30 i 31.