Carrer de Sant Jaume
Calaf

Al nucli antic, comença a la Plaça del Arbres i finalitza a la Plaça Gran.

XVII-XXI
    Ajuntament de Calaf
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

El carrer de Sant Jaume és un dels carrers més característics de la vila i, amb la seva continuació, el Raval de Sant Jaume, ha esdevingut el principal nexe entre el nucli antic i l'actual. A la part alta, la més propera a la plaça de l'Església, hi trobem cases senyorials i cases que evoquen episodis històrics de la vila, com ara el salvament de la imatge i les relíquies de Santa Calamanda durant la Guerra Civil o el naixement d'Alexandre de Riquer. La part baixa del carrer, més propera a la plaça dels arbres, té un aire més comercial. Un dels edificis més antics és el situat al núm. 28, datat de 1748 segons consta a la llinda de la porta. Altres edificis destacats d'aquest carrer són Cal Matrícules (núm. 16) o la Casa Cortadellas o Cal Satorra (núm. 2). En aquest carrer es troba també l'accés a la Cripta de Santa Calamanda (núm. 3), i la façana lateral de l'església.

Des del segle XVII és documentat com un dels carrers més importants de la vila. Juntament amb el carrer de Sant Antoni (antigament, carrer Nou), va constituir un eix d'expansió de Calaf. La tradició comercial del carrer ve d'antic, i ha arrelat amb força en la memòria calafina: espardenyers, cistellers, forns de pa... En aquest carrer estava situat un dels portals de la vila, emmurallada fins ben entrat el segle XIX. En el context de la Guerra Civil, el carrer Sant Jaume va ser batejat amb el nom de carrer 19 de juliol.

RIU I SAIZ, A. (2015). "Noms dels carrers i places de Calaf". A: L'Alta Segarra en la història : Recull d'articles amb motiu del mil·lenari de Calaf. Calaf: Associació del Mil·lenari de Calaf, p. 37-47.