Carrer Travesseres, 34 / Carrer Muralla, 5 (Necròpolis Nord)
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer Travesseres, 34; carrer Muralla, 5
    Emplaçament
    Al nord del nucli urbà de Granollers
    144

    Coordenades:

    41.6093
    2.28658
    440556
    4606644
    Número de fitxa
    08096 - 504
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    ÌII dC. - V dC.
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Regular
    Jaciment destruït.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 15069
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0669417DG4006E0001TI
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Conjunt de 13 sepultures que formen part d'una àrea d'enterrament d'època romana situada a sector nord del nucli romà de Granollers, entorn de l'antic camí cap a Vic, segons proposa M. Tenas (1999). Moltes d'aquestes tombes es troben a la zona dels carrers Catalunya i Josep Torras i Bages.

    Amb motiu de les obres de construcció d'un edifici plurifamiliar situat entre mitgeres al carrer Travesseres 34 i el carrer Muralla 5, l’any 2005 es va dur a terme una intervenció de control arqueològic que va permetre documentar diverses tombes tard-romanes, així com restes d'època moderna i contemporània.

    Es van localitzar un total de 13 inhumacions. De quatre només se’n va poder documentar la fossa, ja que quedaven ubicades sota d’edificis adjacents. L'orientació de les tombes era oest-est, i en tots els casos el cos estava disposat en decúbit supí, amb els braços a banda i banda del cos. Totes les inhumacions eren d’individus adults, excepte una que podria correspondre a un jove o infant. Dues tombes estaven buides. Tan sols una va presentar aixovar funerari, consistent en una sivella de bronze datada del segle VI dC. Aquesta tomba, una mica més elaborada, consistia en una cista de pedres de mida mitjana i algunes tegulae.

    Les restes d'època moderna són una possible estructura de combustió semicircular, una claveguera, quatre pous, cisternes o dipòsits.

    La intervenció arqueològica es va dur a terme el 2005, dirigida per Míriam Esqué, de l’empresa Àtics.

    El nucli de Granollers va sorgir en una cruïlla de dos camins d’època romana: el de Barcelona a Vic i el de Mataró a Caldes. A dalt d’un petit turó amb vistes al riu Congost s’hi va formar un petit nucli que probablement en època romana es coneixia com a Semproniana.

    Ocuparia la zona on actualment hi ha la plaça de l’Església i el seu entorn. Als afores hi havia diverses àrees d’enterraments. A redós del camí cap a Vic (actual carrer de Catalunya) hi havia la denominada necròpolis nord; entorn del convent de les Josefines hi havia la necròpolis oest. També hi havia una necròpolis sud-oest i sud.

    Així mateix, entorn del camí que anava cap a Barcelona (actual carrer de Barcelona) hi havia una àrea de producció de ceràmica, ja que s’hi han trobat diversos forns d’època romana.