Adoberia de can Ginebreda
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça de l'Església, 7
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    144

    Coordenades:

    41.60746
    2.28648
    440546
    4606440
    Número de fitxa
    08096 - 503
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Medieval
    Modern
    Segle
    I-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 14327
    Accés
    Fàcil
    Científic/Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Ruïnes arqueològiques d’una antiga adoberia situades en ple centre de Granollers, actualment museïtzades i visitables. El jaciment inclou, a més de l’adoberia, vestigis de la muralla i restes de dues torres. Tot plegat forma part del Centre d’interpretació històrica del Granollers medieval, un espai que permet conèixer la transformació de Granollers, des de l’origen romà i medieval fins a l’edat moderna.

    De l’adoberia, que és l’única que s’ha conservat de la mitja dotzena que es té constància que existien a la ciutat, n’ha quedat visible la part baixa del complex, coneguda com la ribera. És on tenia lloc la part del procés relacionat amb l’aigua. L’edifici de l’adoberia el formen dos cossos: un de principal, format per una sala amb un pilar central, i un altre d’adossat, més petit, on es situen les basses. Entre les restes s’hi pot veure un pou, un fogó (que servia per esclafar aigua i accelerar així el procés d’adobatge) i els característics clots i basses que servien per als treballs de remull, blanqueig i assaonat de la pell. L’excavació també va permetre documentar el sistema d’evacuació d’aigües residuals mitjançant una claveguera.

    Actualment és un dels pocs exemples d’arqueologia industrial excavat a Granollers i una de les adoberies més ben conservades de Catalunya.

    En aquest jaciment s’hi han realitzats diverses campanyes d’excavació arqueològica els anys 2005, 2006, 2007 i 2011.

    El 2006 es van dur a terme tasques de rebaix del sector intervingut el 2005.

    El 2006 es va realitzar el desmuntatge d'algunes estructures del jaciment per tal de situar els pilars de fonamentació de micro-pilotatge del nou edifici que s’hi construïa. S’hi van localitzar nivells datats del segle IV-V dC. Es va poder datar el moment de construcció del forn al segle XV. També va aparèixer material d’època romana de finals del I a II dC.

    El 2007 es van excavar sectors pendents, on es van identificar fases des d’època romana fins a l’actualitat. Concretament, 14 fases, incloent-hi una necròpolis dels segles IX-XI i restes de la muralla del segle XIV.

    Les excavacions han permès documentar en aquest indret restes anteriors a l’adoberia, d’època romana i també alt medieval. S’hi van trobar restes d’enterraments (segles IX-XI) que estarien relacionats amb l’església, situada a pocs metres), els quals al segle XIV es van veure afectats per la construcció de la muralla. De la muralla se’n conserva un tram important en aquest sector.

    De l’adoberia de can Ginebreda se’n coneixen referències documentals ja de l’any 1583. Les restes conservades, però, corresponen a finals del segle XVIII i XIX, coincidint amb la darrera etapa d’ús d’aquest complex. És un moment en què comença la centralització de les produccions adoberes en zones com Vic o Igualada. Can Ginebreda és un exemple de petita adoberia de tradició medieval dedicada a la producció i el comerç local, com era el cas de moltes d’altres existents a ciutats medievals com Granollers. Un cop l’adoberia s’abandonà definitivament l’edifici de can Ginebreda va tenir diferents usos. Es va compartimentar i durant molts anys va acollir habitatges, magatzems i establiments.

    En el seu moment l’adoberia devia formar part d’un edifici de dues plantes, un fet habitual en aquest tipus d’indústria. A la planta baixa s’hi emplaçava la part de ribera, on es portaven a terme tots els processos de neteja, descarnat i adobatge, que tenien l’aigua com a element principal. Aquesta zona solia ser fosca, càlida i humida, amb clots plens d’aigua, calç o excrements d’animals. L’ambient era força incòmode i perillós per treballar-hi.

    L’excavació arqueològica de l’Adoberia de Can Ginebreda va començar a finals de gener de 2005 en el transcurs de les obres de construcció de l’equipament juvenil del Gra, però la importància de les restes documentades va motivar que es canviés el projecte per poder acollir el centre d’interpretació i fer el jaciment visitable.

    L’Adoberia és un espai museogràfic vinculat al Museu de Granollers, obert a finals de l’any 2009 i que va merèixer el Premi Especial Bonaplata de Patrimoni l’any 2010. Avui forma part de la Xarxa d’Adoberies Històriques de Catalunya (informació extreta de la Web del Museu de Granollers).