Ràdio Granollers
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Torras i Bages, 15
    Emplaçament
    Al nord del nucli urbà de Granollers
    148

    Coordenades:

    41.610386337654
    2.2877709367862
    440656
    4606765
    Número de fitxa
    08096 - 302
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    I dC. - V dC.
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Regular
    Jaciment tapat.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 57. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 1943
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Conjunt de sepultures fetes amb teula ("tegulae", que formen part d'una àrea d'enterrament d'època romana situada a sector nord del nucli romà de Granollers, entorn de l'antic camí cap a Vic, segons proposa M. Tenas (1999). Moltes d'aquestes tombes es troben a la zona dels carrers Catalunya i Torras i Bages.

    L'any 1983, en fer-se les obres d'ampliació de la planta baixa de Ràdio Granollers van aparèixer restes de diverses sepultures romanes fetes amb "tegula" que havien estat trinxades en època medieval. L'estrat que es sobreposava a les sepultures corresponia a l'època medieval, fet que va permetre deduir que les tombes haurien estat destruïdes en aquell moment. El material ceràmic localitzat es composava únicament de fragments de "tegula" i ossos humans. En alguna paret els obrers localitzaren restes de la disposició triangular de les teules de les sepultures. No va aparèixer cap altre fragment de material romà.

    D'altra banda, en edificis propers, al costat de la sala Francesc Tarafa (antic Hospital) i cases veïnes hi ha restes de construccions romanes (ESTRADA, 1993).

    Jaciment documentat per Jordi Pardo i Anna Pàmies l'any 1983.

    A.A.M.G. (s.d.) referencia restes en les següents localitzacions 109. Torras i Bages, c/, 15; 110. Torras i Bages, c/, 45-49; 111. Torras i Bages, c/, 51-61; 112. Torras i Bages, c/, 55, que tal vegada podrien correspondre a aquest mateix jaciment.

    Probablement la necròpolis romana estaria situada al voltant del camí que anava en direcció nord cap a Vic. En un estudi de topografia històrica de Granollers (PANCORBO et alii, 2006: 88) es planteja la hipòtesi que, almenys en època romana, aquesta via tenia un traçat lleugerament diferent, i que el tram septentrional corresponia no tant al carrer de Corró com al carrer Catalunya, on s’han localitzat la majoria de les traces de la necròpolis d’època romana.

    Posteriorment, a partir de mitjan del segle XI, l’aleshores camí Ral s’hauria desplaçat més cap a l’est, conformant-se el carrer de Corró.

    A. A. M. G. (s.d.). Llistat del Pla d'Arqueologia Urbana de Granollers, Granollers, Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

    ESTRADA I GARRIGA, Josep (1993). Granollers a l'antiguitat, Granollers, Tarafa, Editora de Publicacions, S.L.

    INVENTARI (1997). Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Vallès Oriental. Granollers, Barcelona, Generalitat de Catalunya, exemplar mecanografiat, actualització 1997.

    PANCORBO, Ainhoa; VILA, Josep M i altres (direcció de Raquel LACUESTA i Albert LÓPEZ (2006). Topografia urbana de Granollers entre els segles X i XVI. Estat de la qüestió i hipòtesi de configuració. Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona; Ajuntament de Granollers (treball inèdit), p. 87-95.

    PARDO RODRÍGUEZ, J. (1993). "El nucli romà de Granollers. Breu resum de l'estat de la qüestió", a Empúries, Revista de Prehistòria, Arqueologia i Etnologia, núm. 48-50, Vol. II.

    VILA BONAMUSA, Lluís (2001). Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni arqueològic. Granollers. Document administratiu.