Rec de la Vall d'Horta (Sèquia de la Vall d'Horta)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  El rec s'inicia a la resclosa de la Muntada, sota la casa homònima, i acaba passat la Roca.
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.6765
  2.03091
  419337
  4614313
  Número de fitxa
  08223 - 107
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Regular
  Mentre alguns trams estan restaurats o mantinguts d'altres han quedat abandonats; en el moment de redactar aquesta fitxa el servei del Parc estava duent a terme alguna senyalització parcial.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 010A00004
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  El rec de la Vall d'Horta s'inicia sota l'antic mas de la Muntada i acaba passat la Roca, facilitant el funcionament de tres molins, dos trulls i un sistema de rec per a les hortes de diverses finques, a més d'usos domèstics. De nord a sud es poden seguir els següents elements: la resclosa i el safareig de la Muntada, un tram de rec ben conservat conegut com la Rambleta, el safareig de les Oliveres, la bassa del molí de les Oliveres, la resclosa de Comadran, el segon molí de les Oliveres, la resclosa de la Roca (o de la Parellada), un bon tram de rec arreglat amb pedra, un sistema de sifons a tocar de la Roca, el Trull de la Roca, la bassa del molí de la Roca i una darrera resclosa. En més d'un indret encara es conserven les portelles per a les hortes i camps. A més, arreu de la riera es poden veure encara els forats per a les antigues passeres de fusta que creuaven la riera i el rec. Mentre altres torrents eren salvats amb ponts de pedra, la força de l'aigua de la riera feia més aconsellable palanques i passeres que, en cas d'avingudes, fossin més fàcils de substituir.

  Des que als anys 30 l'aigua de la riera es canalitzà cap al poble i es reduí considerablement el cabal, el rec funciona sota mínims, tot i que alguns propietaris encara en mantenen l'estat tot i l'absència d'aigua.
  Les dades UTM estan preses a l'inici del rec, a la resclosa de la Muntada.

  Possiblement l'aprofitament de la riera de la Vall d'Horta sigui l'origen del seu poblament; des de les primeres notícies de població estable i adjudicació de propietats es parla de molins i de les seves entrades i sortides d'aigües, per les quals s'endevina l'economia i l'ordenació del territori. El rec i les seves possibilitats agrícoles i protoindustrials, doncs, és l'embrió del primer nucli de poblament alt-medieval. Al llarg dels segles es pot trobar documentació relativa a l'aparició de noves estructures, reparacions, drets d'ús i canvis de propietats, sobretot lligats als molins. El rec estigué en actiu fins als anys 30, quan l'aigua fou desviada cap al consum de boca de Sant Llorenç; tot i que el cabal disminuí, encara s'aprofità alguna infraestructura fins als anys seixanta. Anteriorment, però, el cabal era prou important com perquè, en boca dels habitants de la vall, “quan la Roca ja havia fet una bassada les Oliveres ja tenia la bassa plena de nou”.
  Actualment ja no corre aigua pel rec, però alguns trams i instal·lacions han estat recentment arranjats i senyalitzats per part del Parc Natural.

  FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.