La Roca
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  La Roca és el primer mas que queda a la dreta de la vall d'Horta, per una pista des de la carretera.
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.66995
  2.04309
  420342
  4613574
  Número de fitxa
  08223 - 26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIV-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC 741 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  27966
  Accés
  Fàcil
  Residencial - productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A00005
  Autoria de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Gran masia ampliada al llarg dels segles, amb un cos central de teulada a quatre vessants i portal adovellat. Sota una galeria porxada d'època moderna hi ha l'arc de pas de l'antic camí de bast, que passava just per sota el mas medieval i va continuar fins a finals del segle XIX creuant pel mig de la casa: es veuen els traços dels arcs, i segons comunicació de l'amo, quan va fer tapar-ne part per un paleta local, aquest li va recordar que allò tenia 'servitud de pas'. A llevant d'aquesta entrada hi ha parts de la casa amb espitlleres, recordant petites fortificacions de guaita i possible defensa d'aquest antic camí.
  Moltes de les llindes estan treballades, bellament decorades i datades. Una d'elles presenta representacions vegetals i dos micos sostenint un escut amb la inscripció: INRI, Ave Maria, Joan Roca 1558, i és la llinda més antiga datada de tot el terme. També conserva un rellotge de sol, ara ja mig esborrat i amb intenció de restaurar-lo. A l'interior es conserven molts elements antics, i cal destacar-ne el celler, amb dos grans cups ara coberts i la sortida de les boixes.

  Part de la casa ha estat adaptada per a petites segones residències; a una certa distància hi ha una gran granja arrendada per a la seva explotació, i altres dependències annexes.
  Un gran cos al sud té una filera superior de finestres d'arc de mig punt; els rajols corbats en parell que conformen cadascun dels petits arcs formaven part de l'antic rec (entre el sifó i les hortes), que va ser desmuntat a mitjan segle XX.

  La masia apareix esmentada per primer cop l'any 1328 amb un membre de la família Roca, tot i que és possible que abans existís amb un altre nom, depenent del monestir de Sant Llorenç del Munt. El cognom Roca perviu a la casa fins l'any 1892, en què una pubilla es casà amb un Margenat, cognom que perdura encara actualment a la casa. El mas de la Roca apareix sovint lligat al del molí, també anomenat molí del senyor.

  AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.