Molí de la Roca
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Pel mateix camí de la Roca, el molí es troba uns metres abans del mas, vora la riera.
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.66886
  2.04374
  420395
  4613453
  Número de fitxa
  08223 - 27
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 016A00033
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Edifici de planta rectangular amb teulada a dues aigües. Aprofita el desnivell del talús, de manera que s'entra a peu pla al primer i segon pis, antic habitatge del moliner, mentre que la maquinària del molí se situava a la planta inferior. A la façana hi ha una llinda datada de 1785 i una placa corresponent a una altra restauració (Fue renobado por Dª Josefa Vidal y Rocal 1886) . Fa anys que l'edifici està refet del tot com a segona residència, i de la maquinària del molí no en queda gaire res, tot i que la bassa s'utilitza per a les hortes properes i el canal com a recollida d'aigües pluvials. El rec per a aquest molí arrencava de la bassa de la Parellada.

  De les moles originàries del molí, una està aprofitada com a taula de jardí i una altra, trencada, és als peus de l'entrada.

  El molí de la Roca consta des d'antic, i la seva existència deu estar lligada a les primeres infraestructures del rec. Sempre ha estat lligat a la masia de la Roca, i estigué en funcionament fins als anys 50, en què s'intentà adaptar a un funcionament amb electricitat que no reeixí. Als anys 70 el propietari arranjà l'edifici per a segona residència a llogaters.

  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.
  VERGÉS i SOLÀ, Lluís (1971) Foranies i altres coses de Sant Llorenç Savall. Sant Llorenç Savall, edició de l'autor.