Comadran
Sant Llorenç Savall

XVII-XX
    Fa anys va començar un procés de restauració que ha quedat interromput.
    BCIL Núm CPCC 743 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
    Laura de Castellet i Ramon

En fotografies antigues es pot veure el cos principal de la casa, rectangular, una ampliació més baixa a migdia amb una petita galeria porxada i l'afegit del cup a llevant; tot i que l'estructura original no ha estat enderrocada, les reformes de finals del segle XX han desdibuixat aquest aspecte original amb més cossos, noves obertures i una gran terrassa. El cup es conserva tal com estava.

Tot i que possiblement fos més antic, el mas no apareix documentat fins l'any 1328. Els segles XVI i XVII deuria passar dificultats econòmiques, ja que apareix sovint en deutes. Al segle XVIII es perd el cognom Comadran, però hi segueix la mateixa família amb el cognom Farell fins que el darrer descendent morí l'any 1989. Posteriorment ha estat reformada com a segona residència.

AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.
    FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.