Les Oliveres
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Entrant a la Vall d'Horta, seguir un trencant a la dreta que duu a la casa.
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.6739
  2.03555
  419720
  4614020
  Número de fitxa
  08223 - 29
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC 742 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  33364
  Accés
  Fàcil
  Residencial - productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A00036
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Conjunt d'edificis que al llarg dels segles s'ha adaptat al talús del terreny, formant diversos cossos paral·lels al riu i un grup de coberts voltant l'era. El cos central és a dues aigües i bona part de les parets són de còdols. L'ampliació més important és a sud, en una galeria porxada, i un antic cobert agrícola a SE va ser adaptat fa pocs anys com a vivenda, afegint-s'hi una terrassa i altres elements nous. Moltes llindes estan datades o tenen marques de protecció contra les bruixes.

  El portal principal d'entrada, adovellat, té una figura esculpida, dempeus i amb els braços oberts i inscrit en un baix relleu; tot i que molt simple, se suposa d'època medieval i té un notable interès.
  A l'era de la casa es conserva també, al costat d'antigues moles dels molins de la casa, una interessant pedra de molí a mig desbastar, que mai fou acabada, i que l'amo trobà vora el turó d'Abellerols.
  D'altra banda, a la casa es conserva una imatge de la Marededéu que antigament anava voltant de casa en casa.

  El nom de les Oliveres ja apareix l'any 1196 lligat al senyoriu del castell de Pera. El cognom d'Oliveres i s'Olivera es manté a la casa des del segle XII fins al XIX, en què la pubilla es va casar amb un Dalmau de la Vall de Mur, i els seus descendents són encara a la casa. Bona part de la documentació que es conserva del mas Oliveres es refereix al molí i la sèquia, que encara es conserven, i a diverses compravendes a la Vall d'Horta que manifesten com, encara que es tracti d'un mas no molt gran, ha mantingut una economia estable.

  AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.