Molí vell de les Oliveres.
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Sota mateix del mas de les Oliveres
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.67364
  2.03538
  419705
  4613991
  Número de fitxa
  08223 - 30
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Segle
  XIV?
  Estat de conservació
  Dolent
  L'edifici fa temps que està en procés de ruïna, però d'ençà dels incendis s'ha embardissat molt i ja no és possible accedir-hi.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 010A00037
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Antic edifici d'un molí de tipologia primitiva, bastit al mig del talús. És de planta rectangular i només se'n conserven les parets. A la part inferior es pot veure la sortida del carcavà, però no és possible observar l'interior per estar ple de malesa. Es conserva la bassa i el rec, que forma part de la infraestructura de la sèquia de la vall; les aigües es recollien a la bassa de la Muntada.

  La bassa del molí està en perfecte estat i és utilitzada pels propietaris de les Oliveres per al rec de les hortes.

  La documentació del molí es remunta al segle XVI, però per la seva tipologia i estructura deu ser anterior; probablement es tracti del molí més antic de la vall. Tot i estar sota el mas de les Oliveres, sempre va pertànyer a la Roca. Als anys vuitanta del segle XX el propietari de les Oliveres permutà amb el de la Roca el molí per uns camps, per evitar que l'edifici fos convertit en segona residència.

  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.