La Muntada
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Masia a l'esquerra de la Vall d'Horta, a l'inici del torrent de les Acàcies
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.67778
  2.03104
  419349
  4614455
  Número de fitxa
  08223 - 33
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Les recents restauracions han desdibuixat l'edifici agrícola original, tot i respectar elements arquitectònics, sobretot externs.
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC 744 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  34383
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Petit mas de la capçalera de la vall, de planta rectangular allargada cap a migdia sota un talús, i teulada a una sola vessant. Té diversos coberts annexos a l'entorn d'una petita era. Després de diverses vicissituds, usos i transformacions, als anys 90 del segle XX va quedar abandonada i fou restaurada amb criteris que no sempre han respectat l'estructura i els materials originals.

  La Muntada és el mas més antic documentat de la Vall d'Horta: 1162. La propietat passà del castell de Pera al monestir de Sant Llorenç del Munt, i finalment als Muntada que hi habitaven. Al segle XVII la propietat passà als Marquet, de la casa Marquet de l'Era. Als anys 70 s'hi instal·là una comunitat, que la convertí en casa de colònies durant alguns anys, després va servir com a refugi excursionista, però patí els efectes del vandalisme i finalment quedà abandonada l'any 1995. La Diputació de Barcelona l'adquirí el 1998, i com a escola de natura s'hi duen a terme activitats educatives.
  Fou fill del mas en Joan Muntada, conegut com el Muntadeta ("el Minyó de Sant Llorenç Savall"), bandoler de la colla de Perot Rocaguinarda.

  AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.