Edifici del Carrer del Riu, 8-10
Callús

Carrer del Riu, 8-10. Callús
    Es troba a al nucli antic del poble, conegut com l' Arraval.

Edifici de planta quadrada amb la coberta a quatre vents de teula. La façana principal s'orienta llevant, el seu parament es troba arrebossat i pintat de color beige. La façana nord es pot observar la paret de pedra, formada per grans blocs disposats en filades irregulars. Aquest edifici està dividit en dos habitatges. A la planta baixa s'ho troben les dues entrades principals amb arcs adovellats que les coronen i emmarcades en pedra. Les portes són de fusta treballada. A banda i banda s'obren dues finestres reixades i adobellades. Al pis superior s'obren dues finestres emmarcades en pedra a banda i banda i dos balcons, just sobre les respectives portes. La façana nord s'obren quatre finestres, dues al pis inferior i dues més al superior. També hi ha un petit pati a la part més baixa de l'edifici, protegit per una barana de ferro.

Entre mitjans i finals del segle XVIII el principal nucli habitat de Callús es trobava als Manxons, tan mateix també hi havia una altre petita reunió prop de la carretera de Cardona que més tard amb les successives edificacions a banda i banda d'aquest eix es convertiria en el poble actual. Aquest grup d'habitatges estava constituït per 7 cases Cal Garriga, Cal Capsada (més tard dividida en les cases de Bogadella i la Bomba, Cal Bessó, Cal Gasparó, Cal Vicenç, Cal Jepet i finalment l'Espanyola) (SALA, Ll. Et alli. 1996:11-12 )

-HOYAS PAMPIN, Núria. El terme del Castell de Callús. Evolució historiogràfica. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona. Barcelona. 1999.
    -SALA, LL. SERRA, M. FONS, R. Callús. Història en Imatges. 1950-1975. Editorial Angle. Callús. 1996.