Edifici del Carrer Montserrat, 4
Callús

  Bages
  Carrer Montserrat, 4. Callús
  Emplaçament
  Es troba al nucli antic del poble, conegut com l'Arraval.

  Coordenades:

  41.78305
  1.78369
  398926
  4626404
  Número de fitxa
  08038-122
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1920
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  9065103CG9296N0006ZE
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Edifici de planta quadrada. Té quatre pisos d'alçada. La façana principal s'orienta a l'est. El parament és de pedra formant filades irregulars i amb maons decorant les cantonades de la construcció. A la part baixa es troben tres obertures que han estat subdividides. A sota hi ha les portes i finestres i a la part superior s'obren petits balcons amb barana de forja. Aquestes finestres es troben acabades amb arcs conopials construïts en obra. La finestra situada a migdia presenta una diverses tonalitats en els maons que la decoren, a mode d'escaquer. El pis superior hi ha un gran balcó amb barana de forja al que s'accedeix per quatre obertures coronades amb arcs conopials. Al pis de sobre la disposició i els elements decoratius és igual amb la petita diferència que hi ha dos balcons en lloc d'un. Finalment a la part superior s'obren quatre finestres acabades, també acabades amb arcs conopials.

  Durant el primer terç del segle XX s'edificà la part més elevada del carrer de Santpedor. És llavors quan neixen els carrers Muntanya, Montserrat, Verdaguer i el carrer Louis Dupont (que pren el nom en agraïment a l'enginyer de l'empresa Solvay de les mines de potassa de Súria que facilità l'adquisició dels terrenys per edificar) (SALA, Ll. Et alli. 1996:13 ).

  -HOYAS PAMPIN, Núria. El terme del Castell de Callús. Evolució historiogràfica. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona. Barcelona. 1999.
  -SALA, LL. SERRA, M. FONS, R. Callús. Història en Imatges. 1950-1975. Editorial Angle. Callús. 1996.