Edifici del Carrer del Riu, 2-4
Callús

  Bages
  Carrer de Cardona, 204. Callús
  Emplaçament
  Es troba al nucli antic del poble, conegut com l'Arrelava

  Coordenades:

  41.78459
  1.78235
  398817
  4626576
  Número de fitxa
  08038-130
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1857
  Estat de conservació
  Regular
  Si bé l'estructura sembla que es troba en bones condicions, l'arrebossat de la paret així com la pintura es troben en força mal estat de conservació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8967101CG9286N0001GJ
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Edifici de planta quadrada amb coberta de teula a doble vessant. La façana principal es troba orientada al nord-est, dona a la carretera a Cardona. Presenta la façana amb un arrebossat en molt alt estat, a moltes parts de la façana es pot observar la pedra del parament el qual està format per blocs de diverses dimensions disposats en filades irregulars. Actualment l'arrebossat és de color beige ja que la pintura ha perdut el color original. És una construcció de tres pisos, la planta baixa s'obren tres coronats amb arcs de pedra. El principal es troba al mig, té una porta de fusta, a la dobella central de l'arc s'hi troba un esgrafiada el nom de "Jaume Roca". Al segon pis s'hi troben tres balcons amb la barana de ferro forjat i amb les obertures que permeten accedir-hi emmarcades en pedra. El pis superior la disposició de les obertures és de dues finestres a banda i banda i un balcó a la part central. La façana nord-est té una major alçada que la principal ja que salva el desnivell natural del terreny que baixa cap el riu. En aquesta part s'obre una porta acabada amb un arc de maons. A dalt hi ha una finestra a cada pis, un just a la part central. La façana sud-oest, dona a la banda del riu i també s'hi obren diverses balconades, mentre que a la part sud-est s'hi adossa un nou cos de dues alçades, construït a posteriorment. A la planta baixa s'hi troba la porta principal emmarcada entre maons i a sobre una finestra igualment acabada.

  Entre mitjans i finals del segle XVIII el principal nucli habitat de Callús es trobava als Manxons, tan mateix també hi havia una altre petita reunió prop de la carretera de Cardona que més tard amb les successives edificacions a banda i banda d'aquest eix es convertiria en el poble actual. Aquest grup d'habitatges estava constituït per 7 cases Cal Garriga, Cal Capsada (més tard dividida en les cases de Bogadella i la Bomba, Cal Bessó, Cal Gasparó, Cal Vicenç, Cal Jepet i finalment l'Espanyola) (SALA, Ll. Et alli. 1996:11-12 ).

  -HOYAS PAMPIN, Núria. El terme del Castell de Callús. Evolució historiogràfica. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona. Barcelona. 1999.
  -SALA, LL. SERRA, M. FONS, R. Callús. Història en Imatges. 1950-1975. Editorial Angle. Callús. 1996.