Edifici del Carrer Baixada Magdalena, 1 i Carrer del Riu, 23
Callús

Carrer de Cardona, 23. Callús
    Es troba al nucli antic del Callús anomenant l'Arraval.

Edifici de planta quadrada, presenta la façana principal orientada ponent, just on el carrer del riu i la Ctra C-1410 es creuen. El parament és de grans blocs de pedra units amb morter de calç. La construcció té 5 pisos. A la planta baixa s'hi troben tres obertures. La que hi ha al centre de la planta havia estat l'accés originari a l'interior de l'edifici però actualment es troba tapiat així com les portes situades a banda i banda. Es troben emmarcades entre blocs de pedra. Just a la part superior s'hi troben finestrons amb arcs adovellats. Al primer pis s'obren quatre petits balcons amb la barana de forja i amb les obertures emmarcades amb pedra. El tercer pis s'hi troba un gran balcó dividit amb dos a partir d'un element decoratiu de forja en forma de puntes de fletxa disposades de manera semicircular. Les obertures que donen accés al balcó es troben també emmarcades en pedra. Al quart pis la disposició es la següent: tres balcons amb barana de ferro, el del mig més allargat i dividit en dos. Finalment pis superior és un realçat més modern o bé una reparació ja que el parament és de maons tot i que a la façana de migdia s'observi una regularitat en el parament de pedra. A la façana del carrer de la Baixada de Magdalena la façana esta construïda salvant el pendent del carrer. A la planta baixa s'hi troba la porta principal emmarcada en pedra, just a la part superior s'obren quatre petites, al tercer pis se n'obren tres, al quart i al cinquè dues més en cada un i finalment sota teulada dos petits finestrons.

Entre mitjans i finals del segle XVIII el principal nucli habitat de Callús es trobava als Manxons, tan mateix també hi havia una altre petita reunió prop de la carretera de Cardona que més tard amb les successives edificacions a banda i banda d'aquest eix es convertiria en el poble actual. Aquest grup d'habitatges estava constituït per 7 cases Cal Garriga, Cal Capsada (més tard dividida en les cases de Bogadella i la Bomba, Cal Bessó, Cal Gasparó, Cal Vicenç, Cal Jepet i finalment l'Espanyola) (SALA, Ll. Et alli. 1996:11-12 ).

-HOYAS PAMPIN, Núria. El terme del Castell de Callús. Evolució historiogràfica. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona. Barcelona. 1999.
    -SALA, LL. SERRA, M. FONS, R. Callús. Història en Imatges. 1950-1975. Editorial Angle. Callús. 1996.