Can Vives
Castellfollit del Boix

Pla de Fontanelles. Nord de Castellfollit del Boix
    Camí de Castellfollit a Fontanelles. Passat Can Fontanelles el segon a l’esquerra

XVII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Vives és un antic mas possiblement d’inici d’època moderna que es va consolidar al segle XVIII i XIX. Es tracta d’un conjunt format a partir de diferents volums amb un pati interior pavimentat i tancat per un baluard amb el portal d’accés a ponent. La casa principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, dos pisos i unes golfes. La planta baixa és troba distribuïda amb les dependències del celler i la zona de la premsa i des del qual es pot accedir tant per l’interior com per l’exterior de la casa. L’antiga botiga o zona d’emmagatzematge del gra i l’habitació de rebost i de premsat per l’oli on encara s’hi conserva la gran pica de pedra. El primer pis està distribuït amb dos pisos independent, el dels masovers i el dels propietaris. Aquests últims, a l’interior encara conserven els antics marcs de les portes amb la llinda i els brancals de pedra. En una de les llindes de la porta hi ha gravat l’any 16 IHS 93. Adossat aquest pis, per la façana de llevant hi ha dos cos annexa de planta rectangular. El primer volum conserva les tines de vi, de planta circular amb la coberta de volta catalana de maons. El segon cos eren els antics estables i a la part superior s’hi localitzava l’eixida, actualment coberta i incorporada a la zona d'habitatge dels propietaris. Davant la casa hi ha un cos de planta rectangular amb diverses finestres d’arc apuntat amb la coberta a una pendent on hi havia hagut els corrals i el galliner. L’any 1882 Fransiso Bibas va construir el femer, segons consta en una placa situada damunt la porta d’accés del femer. Es tracta d’un cos de planta rectangular adossat a la façana de llevant de l’antiga eixida. Actualment, les façanes de llevant han estat restaurades i són de pedra vista. El parament que mostren és de pedra irregular amb les cantonades ben escairades col·locades a mode de cadena cantonera. La resta de façana conserva l’antic arrebossat pintat de blanc.

Segons documentació relacionada amb el mas Pubill l’any 1646 Macià Muntaner, del mas Pubill, va comprar el mas Vives de Castellfollit a Maria Torres, filla dels amos del mas Vidales del mateix terme. Aquest mas, que es trobava completament en ruïnes, havia estat hipotecat a un tal Joan Muntaner (possiblement amo del mas Muntaner de Castellfollit) per un censal mort (pagament d’interessos a perpetuïtat). En adquirir el mas Vives, Macià Muntaner es comprometia a redimir el censal i així podia disposar del mas i de pràcticament la totalitat dels seus rendiments, a excepció d’una sisena part, que quedava reservada per Maria Torres.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.