Ca l’Erica
Castellfollit del Boix

Pla de Fontanelles. Nord de Castellfollit del Boix
    Camí de Castellfollit a Fontanelles. Passat Fontanelles el primer a l’esquerra.

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Erica és una casa construïda l’any 1885 per Juan Pujol i Torras tal i com indica la placa ubicada a la part superior de la façana. És un conjunt format per la casa primigènia i diversos cossos annexes. La casa és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Malgrat que va ser restaurada a finals de la dècada de 1970 manté l’estructura i obertures originals. A la façana s’hi obra el portal d’accés d’arc pla amb una finestra a cada banda. A nivell del primer pis, hi ha un balcó amb voladís i barana de ferro amb una finestra a cada costat i a l’alçada de les golfes s’obra una petita finestra de ventilació. Totes les obertures estan remarcades amb maons. De l’interior en destaca la conservació de l’antic llar de foc encastada a la paret de secció circular. Adossat a la façana de ponent hi ha un cos de planta quadrangular amb la coberta a una vessant antigament emprat com a galliner. Annexa a la façana de llevant hi ha l’espai de les antigues conilleres, el qual fou ampliat durant la restauració de la casa. A la part posterior de la casa hi ha l’espai de la premsa i el cup de vi, on encara és conserva una tina de planta circular amb els cairons vidrats, dividida per un envà.

Segon l’actual propietari, la finca de Ca l'Erica era un antic cens de Can Vives. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.