Cal Miquel
Castellfollit del Boix

Clot de Cal Miquel. Nord oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Castellfollit a Grevalosa. Passat Cal Pons el primer a la dreta

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Miquel és una casa situada al Clot de Cal Miquel, a poca distància de Cal Pons, de qui pertanyia en cens. Es tracta d’una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. El frontis presenta una composició molt simètrica, amb el portal d’accés a la part central d’arc rebaixat amb l’any 1912 MG inscrit a la dovella central i una finestra a cada costat amb llinda plana i al primer pis una balconada amb barana de ferro i una finestra a cada costat amb les mateixes característiques que la planta baixa. L’interior conserva l’antiga distribució, amb la cuina i la llar de foc a terra amb la xemeneia encastada a la paret amb el banc escó al costat esquerre i a la dreta l’estable i la zona que antigament ocupava el celler. Al primer pis la sala i les habitacions a banda i banda. Adossat a la banda de tramuntana, posteriorment s’hi va edificar la pallissa amb un portal d’arc de mig punt i amb el paviment enllosat. Aquest volum és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. A l’interior hi ha dos cups de vi de planta rectangular i una zona amb altell construït amb pilars de maons i bigues de fusta. A la façana de migjorn se li adossa una petita construcció de planta quadrada amb la coberta a una vessant on antigament hi havia les conilleres i la porquera.

Cal Miquel fou construïda l’any 1912. Va quedar sense hereu, ja que aquest va morir durant la guerra civil. La filla de Cal Miquel es va casar amb Sebastià Puig, del mas Pubill. Posteriorment, entorn l’any 2000  va quedar sense descendent i ho va adquirir Cal Pons, actuals propietaris i d’aquí sempre havien estat parcers.