Cal Pons
Castellfollit del Boix

Vinya de Cal Pons. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Castellfollit del Boix a Grevalosa

s. XVIII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Pons és un conjunt format pel cos principal i varis cossos annexes amb un baluard que tanca un pati pavimentat amb llombardes. Aquesta zona de pati fou construït a finals del segle XX, ja que antigament era un patí de dimensions més reduïdes. Tot i aquesta ampliació, el portal d’arc de mig punt adovellat que dona accés és l’original, atès que fou traslladat i col·locat novament. El mas principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dies aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Està format per dos cossos adossat, la zona d’habitatge pròpiament, situat al cantó dret, i el cos ocupat pels antics estables, ara amb altres usos. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra el portal d’accés, construït a finals dels segle XX, atès que antigament s’accedia per un portal ara inexistent. Al costat esquerra d’aquest portal hi ha restes de l’antic portal d’arc de mig punt adovellat. Al costat de l’actual portal es conserva una antiga llinda de la casa amb l’any 17 † 60 gravat a la part central. La majoria de les obertures han estat refetes i han estat emmarcades amb pedra imitant antigues dovelles. A l’interior, a la planta baixa és conserva l’antic celler cobert amb volta catalana. A la façana posterior, adossat a l’angle nord-oest hi ha els antics cups de vi.  A la banda de llevant se li adossa un cos de planta rectangular, actualment restaurat i adaptat com a masoveria malgrat que antigament era l’espai del galliner. Consta de plata baixa i pis. A la façana s’hi obren noves obertures tant d’arc de mig punt com d’arc rebaixat amb la porta d’accés d’arc pla.