Cal Ton de Grevalosa
Castellfollit del Boix

Camí de Castellfollit a Castellar. Abans de creuar la riera de Grevalosa a la dreta

s. XIX
    Reformat entre els anys 1996 i 1997
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Ton de Grevalosa es troba situada a ponent de Ca l’Isidre. Es una construcció formada per un cos principal amb dependències auxiliars adossades. El cos principal és un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Aquesta construcció està formada a partir de cossos annexes. El primigènia, construït l’any 1866 i el cos annexionat aquest per la banda de tramuntana el qual fou construït l’any 1877.  Consta de planta baixa, i dos pisos. El frontis presenta una distribució simètrica formada a partir de tres eixos. En destaca el portal d’accés amb llinda plana amb l’any 1866 inscrit i les dues finestres del primer pis que conserven l’ampit de pedra. Totes les obertures són amb llinda de pedra. Antigament el segon pis eren les golfes on hi havia també la zona del galliner. A l’interior es conserven les antigues escales de pedra que donen accés al primer pis junt amb la llar de foc encastada a la part. Al costat de ponent hi ha un cos independent de planta rectangular amb la coberta a una vessant, actualment utilitzat com a zona de magatzem, que antigament era l’espai ocupat per les porqueres i, al qual es va ampliar posteriorment amb un petit porxo d’obra.

Antigament al cos que es va ampliar l’any 1877 hi havia una sala que era la sala de ball d’aquesta zona i on s’hi realitzaven algunes festes de Grevalosa.