Cal Cotis
Castellfollit del Boix

Clot del Jep. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Grevalosa. Passat Cal Pere Aguilar, el primer a la dreta

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Cotis és una casa formada a partir de diversos volums situada al nord de Ca l’Esquerilló. El cos principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Davant el portal d’accés, d’arc rebaixat, es va construir un porxo amb pilars de pedra ben escairada i bigues de fusta que sostenen una ampliació del primer pis, tancada on si obren diversos finestrals. Al costat dret de la façana principal s’hi annexiona un segon volum, de planta rectangular el qual fou ampliat amb la construcció d’una nova planta superior. Tot aquest espai crea es troba tancat per un baluard amb la porta d’accés d’arc de mig punt construïts amb maons, que delimita una patí interior. A la façana de llevant s’hi adossa un cos de planta rectangular a l’extrem del qual hi ha un antic cup de vi amb l’accés ubicat a la banda de ponent.

Al segle XX s’hi va construir un volum de maons amb la coberta a una vessant i una petita terrassa adossada a la façana de ponent de la casa primigènia.

El parament dels murs de les antigues construccions és de pedra irregular rejuntada amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairada a excepció del primer pis de la façana principal, que està arrebossat i pintat de blanc.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Cotis era un antic cens de Cal Pons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.