Ca l’Isidre Fuster
Castellfollit del Boix

    Bages
    Nucli de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Al costat de l’Ajuntament de Castellfollit del Boix
    689

    Coordenades:

    41.66621
    1.68242
    390312
    4613555
    Número de fitxa
    08059 - 336
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Any
    18_6
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08058A003000080000PW
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Ca l’Isidre Fuster és un mas del segle XIX que forma part del disseminat del Clot del Jep. Es tracta d’una edificació formada a partir de diversos cossos. El cos principal presenta una planta rectangular amb la cobertura a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat on s’hi pot llegir l’any 18_6 a la dovella clau, tot i està desgastat. A banda i banda si obra una finestra d’arc pla. Aquestes és van realitzat a la segona meitat del segle XX. A l’alçada del primer pis s’obra un balcó amb barana de ferro amb una finestra a banda i banda. Actualment, cada planta de la casa correspon a un pis independent amb entrades diferenciades. Adossat a la casa, tant per la banda de ponent com de llevant, s’hi van edificar estables, corrals i porqueres, ja que antigament vivien de la cria de bestiar. Totes les edificacions estan realitzades amb pedra irregular rejuntada i arrebossada amb argamassa excepte reformes posteriors, que estan construïdes amb maons

    Un dels antics propietaris va ajudar a la recuperació de les caramelles de Castellfollit del Boix després de la guerra civil.

    Segon l’actual propietari, la finca de Ca l'isidre Fuster era un antic cens de Can Vilomara. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens el va redimir la família Graells.