Can Vila
Castellfollit del Boix

Plana del Gall. Sud de Castellfollit del Boix
    BV-1081 direcció Castellfollit del Boix. Passat el km 2 el primer a l’esquerra

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Vidal és una finca d’origen modern que s’ha consolidat en època contemporània i ha recuperat part dels antics terrenys que havia perdut. El conjunt de Can Vila està format per la casa i diversos volums que s’han edificat en època contemporània. De l’estructura primigènia es documenta la casa i la zona dels antics cups de vi. La casa es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. A la dècada de 1990 l’antic edifici que acollia les conilleres i el femer es va incorporar a la zona d'habitage. El frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc de mig punt emmarcada per una finestra a cada lateral d’arc pla. A nivell del primer pis s’hi obren dues finestres d’arc pla i dos balcons amb barana de ferro i voladís. Tota la façana està arrebossada amb ciment de color gris a diferència de la façana posterior, la qual deixa a la vista el parament dels murs, de pedra irregular amb les antigues finestres que conserven la llinda de pedra i l’ampit. Un de les llindes de les finestres conserva l’any 1788. Uns metres al nord-oest hi ha l’edifici amb els antics cups de vi, de planta quadrada, amb les boixes situades a la paret nord de l’edifici.

Segons informació proporcionada pel propietari, Can Vila era una finca amb diverses propietats. Degut a un seguit de deutes acumulats a finals del segle XIX, els propietaris van haver vendre’s propietats i terreny per poder-la afrontar. Entre els terrenys que va vendre és troba la propietat on actualment hi ha Can Vidales.