Can Vidales
Castellfollit del Boix

Camps de Can Vidales. Nord de Castellfollit del Boix
    Des de Castellfollit agafar el camí de Can Vidales

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Vidales és una casa edificada l’any 1897 per Isidre Tomasa tal i com consta en una pedra situada damunt la finestra central del primer pis: “1897 Y T”. Es tracta d’una construcció formada per diversos volums annexes. El cos principal, la vivenda, és una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-est. Consta de planta baixa i dos pisos. En el frontis s’hi obren varies obertures que mostren tres eixos molt simètrics i totes emmarcades amb una maons col·locats en pla. A l’interior conserven l’antiga llar de foc i la boca del forn de pa i part de les escales que donen accés al primer pis. A la façana sud-oest s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant on s’hi conserven tres cups de vi de planta circular d’entre 5 i 6 m de diàmetre interior cadascun d’ells a la respectiva boixa cobertes per una barraca de pedra. Davant la casa hi ha dos cossos independents que corresponen als antics corrals. Ambdós estan units per un murs de pedra amb un portal de biga de fusta que delimita la finca pel sud-est i que antigament era un lloc d’entrada.

Segons l'actual propietari, la zona on es va edificar Can Vidales antigament pertanyia a Can Vila de Castellfollit. Degut a diferents causes, Can Vila és va veure obligat a vendre part del seu terreny per pagar deutes. Ho va adquirir Isidre Tomasa de Cal Sastre qui va edificar la casa.