Cal Portals
Castellfollit del Boix

Pla del Servitge. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    BV-1081 agafar el camí de Can Prat, seguir pel camí del Portell del Grau. A la bifurcació agafar el camí del Pla del Servitge
    644

41.65319
    1.63944
    386711
    4612166
    08059 - 338
    1850
    000216200CG81B0001BQ
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Portals és una construcció de mitjans del segle XIX formada a partir de tres volums annexes. El cos principal que correspon a la part central del conjunt i un cos annex a cada banda. Les tres construccions presenten una coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Al cos principal s’hi obra el portal d’accés d’arc rebaixat de maons col·locats a mode de sardinell amb tres finestres que l’emmarquen. A l’alçada del primer pis, damunt el portal, s’obra un balcó amb barana de ferro amb una finestra a cada costat. Aquesta façana es troba coronada amb una cornisa en forma de teulada a quatre aigües. A l’interior en destaca la conservació del foc a terra. Adossat al cantó de ponent hi ha un cos amb un portal d’arc rebaixat i dues finestres d’arc de mig punt a nivell del primer pis. Aquest cos correspon a l’antic cobert de carro i a la zona d’emmagatzematge del gra a nivell del primer pis. Annexa a la façana de llevant del cos principal, hi ha un segon volum de dues plantes. A la planta baixa s’obren tres finestres flanquejades per un gran portal d’arc rebaixat a l’extrem dret i un porta menor a la banda esquerra. A nivell del primer pis hi ha dos grups de dues finestres d’arc de mig punt. Aquest espai eren els antics coberts. A la part posterior de la finca s’hi havia tres cups de vi i la premsa i l’espai on antigament hi havia hagut un celler. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa a excepció de la façana principal i la façana de ponent que actualment estan arrebossades i pintades de blanc amb un sòcol pintat en marró.