Servitge Vell
Castellfollit del Boix

Pla del Servitge. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    BV-1081 agafar el camí de Can Prat, seguir pel camí del Portell del Grau. A la bifurcació agafar el camí del Pla del Servitge
    636

41.65078
    1.63796
    386583
    4611900
    08059 - 339
    Enderrocat
    08058A003000860000PT
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Servitge Vell és l’antic mas que dona nom a la plana. Actualment es troba enderrocada i de la zona d'habitatge no es conserva res però si conserva els cups i la zona de l’antiga fassina, que es trobava adossada a la banda nord de la casa. Es tracta d’una superfície de planta rectangular dividida en dues àrees. L’àrea situada a tocar de la casa conserva dos cups de vi de planta circular amb els cairons amb un d’ells dividit en dos. L’àrea adossada aquest cos per tramuntana també conserva dos cups de planta circular amb la particularitat que aquests estaven cobert per una volta de maons. A l’accés a aquests cups de vi s’hi troba una pedra pertanyent a un antic altar. Adossat a la part de llevant hi ha un dipòsit de planta rectangular amb diversos forats a la paret de ponent utilitzats per refrigerar i elaborar l’aiguardent. Annex aquest dipòsit per la banda sud hi ha un cos de planta rectangular format a partir de diverses ampliacions cap a migjorn amb la coberta a una vessant que corresponen antics corrals i l’estable.

Segons fonts orals, un antics propietari de Cal Servitge, va agafar la pedra d’un altar i la va col·locar a l’entrada dels cups de vi i des d’aquell moment sempre més havien tingut pèrdues.