Ca l’Esquerilló
Castellfollit del Boix

Clot del Jep. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Grevalosa. Passat Cal Pere Aguilar, el primer a la dreta

Alfonsí
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Esquerillo és una edificació situada al Clot del Jep, a tocar del Torrent de Cal Pere Aguilar. Tot i haver estat reformada l’any 1948, tal i com s’indica a la dovella de l’actual porta d’accés fou construïda entorn l’any 1830, data i gravada en la llinda d’una finestres situada al primer pis. El cos primigeni mostra una planta rectangular amb la coberta a deus aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Actualment, en aquesta façana s’hi obra la porta d’accés d’arc pla amb l’any 1948 gravat a la dovella central i dues finestres per planta situades a la banda dreta de l’accés. Aquestes obertures estan emmarades per una sanefa de maons. A nivell del primer pis, hi ha una antiga finestra amb llinda de pedra i ampit amb l’any 1830 gravat. La façana de ponent presenta una composició molt simètrica, distribuïda a partir de tres eixos, amb tres obertures per planta emmarcades amb sanefa de maons. A la façana de tramuntana s’hi obren tres finestres amb les mateixes característiques a nivell de primer pis i una a la façana de llevant, la qual encara conserva la llinda de pedra i l’ampit. Posteriorment, a l’extrem de ponent se li va annexionar una cos, a nivell de planta baixa, de planta quadrada amb accés independent i un petit porxo. Davant la casa hi ha un cos independent de planta rectangular i coberta a deus aigües, actualment utilitzat com a garatge tot i que antigament aquesta zona era ocupada pel femer i les conilleres.

Segon l’actual propietari, la finca de Ca l’Esquerilló era un antic cens de Cal Pons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.