La Plana
Castellfollit del Boix

Sud de Castellfollit del Boix
    BV-1081 direcció a Castellfollit del Boix, passat Cal Lleonard el primer a la dreta

Enderrocada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Plana és un mas situat al peu de la carretera que es dirigeix cap el nucli de Castellfollit del Boix. Inicialment es va construir la vivenda i posteriorment se li va annexionar el cos destinat a la premsa i estables pel cantó de ponent. Posteriorment, ja al segle XX, se li va afegir un segon volum per llevant actualment molt malmès. El cos principal és un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc rebaixat i una finestra a banda i banda. A l’alçada del primer pis s’hi obra un balcó a la part central amb barana de ferro i voladís i una finestra a banda i banda. Totes les obertures a excepció del portal són d’arc pla. A l’interior en destaca el foc a terra encastat a la paret amb el banc escó. A la banda esquerra del portal d’accés hi ha unes escales de pedra que donen accés a les conilleres. Davant la casa hi havia l’era i la pallissa. La pallissa es tracta d’una construcció de planta quadrada amb la coberta a una vessat de bigues i teula àrab amb pilars de maons que ajuden a sostenir les bigues de la coberta.