Cal Zenon
Castellfollit del Boix

Clot de Jep Ramonet. Oest de Castellfollit del Boix
    BV-1081 agafar el trencall esquerra a l’alçada del restaurant Ca l’Andorrà

Restaurada l’any 1990
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Zenon és un en edifici construït al segle XIX, durant l’auge econòmic i productiu entorn la vinya. Tot i que actualment ha estat restaurat manté l’estructura i obertures originals. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra la porta d’accés amb llinda plana i tres finestres. En destaca l’entrada de la casa coberta en volta de canó de maons. Adossat al costat de tramuntana hi ha un cos de reduïdes dimensions amb porta independent utilitzat antigament per guardar la palla. A la part posterior de la casa hi havia la zona de l’estable i del corral. A la banda de llevant de la casa hi ha un cos de planta quadrangular amb la coberta a una pendent on antigament hi havia hagut les tines, una d’elles convertida en un dipòsit d’aigua.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Zenon era un antic cens de Cal Pons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.